FYLLIG OG KRISP!

***

Estimert varighet: 60 min. uten formidling

Mål for denne modulen: å avsløre betydningen av ernæring; å forklare forskjellen mellom begrepene «mat» og «næringsstoffer»; å lære strukturen i det menneskelige fordøyelsessystemet; å danne en ide om behovet for et variert og balansert kosthold som en forutsetning for å opprettholde helse; å forstå rollen av sunn matlaging.

I ENERGIZER

„Spisevaner”

Varighet: 5-7 min.

Gruppestørrelse: Enhver

Materialer: N/a

Tilretteleggeren forteller en kort historie om Mrs. Smith som hadde mistet mannen sin. Legen spurte henne om spisevaner, og hun fortalte at hun dekket bordet med alle slags deilige retter – stekt kylling fylt med svisker, med profiteroles flytende i olje, bakt svinekjøtt på sidene av retten. Først spiste han motvillig, men det var upraktisk for ham å nekte henne, og over tid likte han det. Han gledet seg til å reise hjem der nye deilige retter ventet på ham. På kveldene så han på TV og spiste så mye, ubevisst for seg selv. På sykehuset innrømmet legene: Han hadde diabetes mellitus, fedme, gastritt og en haug med alle slags medisinske uforståelige sykdommer.

Tilretteleggeren spør deretter deltakerne om det mulige temaet for aktiviteten. De reflekterer over historien og gir spådommer.

Tips til tilretteleggeren:

* Oppfordre deltakerne til å gi noen forskjellige eksempler på mat de vanligvis spiser;

* Gjør spådommer om hvilken effekt som kan ha forskjellige produkter på kroppen vår over tid;

* Du kan bruke noen bilder til presentasjon.

 II HOVED AKTIVITET

„Vær forsiktig med valget ditt”

Varighet: rundt 40 minutter.

Gruppestørrelse: rundt 20-25 personer

Materialer: Infographic 1, lokale saltpakker, projektor med internettforbindelse.

Tilretteleggeren snakker om behovet for energi for å muliggjøre vekst og reparasjon av vev, for å opprettholde kroppstemperatur og for å drive fysisk aktivitet som kommer fra mat. Hun/han forklarer hvorfor alle spiser mat: fordi det gir de grunnleggende materialene som kreves for å holde kroppen vår i funksjon. Deretter presenterer hun/han tabellen med disse materialene kategorisert (vedlegg 1) og holder en kort forelesning om dem.

Makronæringsstoffer

Makronæringsstoffer er nødvendige i store mengder for å gi energien som trengs for å opprettholde kroppsfunksjoner og utføre daglige aktiviteter. Det er tre makronæringsstoffer – karbohydrater, proteiner og fett.

Tilretteleggeren oppfordrer deltakerne til å finne ut hvorfor vi trenger karbohydrater, proteiner og fett i kostholdet vårt, samt strukturen og funksjonen til disse makronæringsstoffene (gi 3-5 minutter til å google det). Deretter holder hun/han en kort diskusjon om funnene og refererer for flere detaljer til tidligere moduler fra emnet.

Mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer er stoffer som vitaminer og mineraler som er nødvendige kostholdskomponenter. Selv om de trengs i små mengder, er de avgjørende for helse og velvære. Dette er vitaminer og mineraler og rollen fra utvalgte eksempler spiller for å holde kroppen i en sunn tilstand, spesielt vitamin C. Deretter gir tilretteleggeren et eksempel på hvorfor det har blitt fasjonabelt å bruke ‘havsalt’ som krydder og i matlaging, i stedet for det konvensjonelle ‘bordsaltet’. Studentene skal lese om saltproduksjon. Tilrettelegger viser elevene prøver av typer havsalt kjøpt lokalt og stiller spørsmålet: ‘Er alt salt det samme?’ ved å bruke disse meldingene:

• Antyder uttalelsene om havsalt at det har en ‘saltere’ smak enn vanlig bordsalt? Er dette mulig? Hvordan kan et gitt merke påstå at saltet er «saltet med smak»?

• De fleste havsalter selges i form av flak eller granulat, som er større enn granulatene av vanlig bordsalt. Kan dette påvirke smaken:

• Når den plasseres på tungen?

• Når saltet er oppløst i vann som det gjøres ved tilberedning av grønnsaker?

Kostfiber

Kostfiber er den delen av maten vi spiser som er motstandsdyktig mot fordøyelse og absorpsjon i tynntarmen. Fiber finnes i frukt, grønnsaker, nøtter og korn og er en viktig ingrediens i et sunt kosthold.

Tilretteleggeren åpner YouTube -klippet www.youtube.com/watch?v=zGqHuKcbu6c og spiller det i klassen. Hun/han deler ut kopier av spørsmål (vedlegg 2) og ber elevene fullføre dem (5-7 min). Etter det skal deltakerne diskutere svarene.

Tips til tilretteleggeren:

* Finn lokale produkter som er kjent for deltakerne.

* Finn reklameerklæringer med sunne slagord og påstander og diskuter med deltakerne.

* Diskuter begrepet fordøyelse og hva som er viktig for kroppen vår for jevn fordøyelse.

III EVALUERING

„God fordøyelse”

Varighet: 15 min.

Gruppestørrelse: Enhver

Materialer: Infografisk, vedlegg 1.

Til slutt spør tilretteleggeren hvordan man skal spise riktig for å holde seg frisk. Hun/han forklarer at mat bør være av både vegetabilsk og animalsk opprinnelse, og konsumere forskjellige grønnsaker som inneholder fiber for å fylle opp energiforbruket til mennesker. Tilretteleggeren presenterer trinnene i fordøyelsesprosessen (vedlegg 1) og ber deltakerne om refleksjoner.

Tips til tilretteleggeren:

* Diskuter reglene for sunt kosthold;

* Deltakere kan legge til andre regler de kjenner.

IV SPREDNING

Hjemmeaktivitet “Spis godt”

Varighet: 2 uker

Gruppestørrelse: Enhver

Materialer: Kamera, datamaskin, PowerPoint, annet relevant teknisk utstyr. 

Tilretteleggeren skal tildele eller be deltakerne velge en av følgende aktiviteter og presentere resultatene for klassen etter 2 uker:

• Fiberrap: Ved hjelp av kostfiber-temaet og musikalske ferdigheter, utvikle en rap for å markere ideen om «få mer fiber inn i kostholdet».

• PowerPoint: Ved å bruke informasjon fra I love fiber-sangen, forbereder du en PowerPoint -presentasjon som kan vises for en gruppe ungdom på ungdomsskolen.

• Fiberpoesi: Bruk tekstene til I love fiber-sangen for å inspirere deg, og skriv et dikt som understreker fordelene med fiber i et velbalansert kosthold.

• Veggdiagram: Bruk kostfiber -temaet og dine kunstneriske ferdigheter, og utvikle et veggdiagram som kan brukes som plakat i en nasjonal kampanje for å overbevise folk om fordelene med fiber i kostholdet.• 2-minutters video: Bruk kostfiber-temaet og filmprodusenten og skuespillerkunnskapene, og lag en 2-minutters video som fremhever fordelene med fiber i dietten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

I accept the Privacy Policy

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.