GEEKY HELSE

**

Estimert varighet: 60 min. uten formidling

Mål for denne modulen: å erkjenne viktigheten av de personlige apparatene som måler indikatorer på helsen vår; å kaste lys over de mulige effektene av målingene på kroppen vår; å lære deltakerne hvordan man måler grunnleggende indikatorer manuelt og ved å bruke elektroniske enheter; å øke bevisstheten blant deltakerne om viktigheten av regelmessig fysisk aktivitet.

I ENERGIZER

„Slag”

Varighet: 5-7 min.

Gruppestørrelse: Alle

Materialer: Klokketeller, Infografikk 1. 

Tilretteleggeren vekker oppmerksomhet til deltakerne og ber alle finne en arterie på halsen slik at deltakerne kjenner blodet pumpe. Så starter han/hun klokken til å tikke i 15 sekunder og alle teller hjerteslagene. Etter 15 sekunder vil deltakerne prøve antall slag. Deretter ber tilretteleggeren deltakerne om å hoppe i 30 sekunder. Umiddelbart etter øvelsen skal deltakerne finne arterien og tilretteleggeren teller ytterligere 15 sekunder og når tidene går ut, skriver deltakerne ned samlet hjertefrekvens. De to satsene sammenlignes og tilrettelegger ber deltakerne reflektere over hvorfor det er forskjell på dem, internt i gruppen og med tilrettelegger. Han/hun gjør oppmerksom på avviket i forhold til alder og om det er idrettsutøvere i rommet, og nevner også tabellen med normal hjertefrekvens ved fortsatt og etter fysisk aktivitet. Tilretteleggeren forklarer også viktigheten av å måle pulsen for helsen.

Tips til tilretteleggeren:

* Finn blant deltakerne de som driver med idrett på forhånd;

* Bruk forskjellige metoder for å måle hjertefrekvensen (ved tilkobling av armen til håndflaten eller i armbøyningen);

* Finn den fysiske treningen som skal gjennomføres i henhold til gruppens profil.

 II HOVED AKTIVITET

“Hold deg aktiv”

Varighet: ca 40 min.

Gruppestørrelse: rundt 25-30 personer

Materialer: Projektor, videoer med apparater som skal presenteres, Infografikk 1. 

Tilrettelegger presenterer temaet for modulen – ulike enheter og apparater som hjelper oss å måle og samle inn data relatert til helsen vår i dagliglivet. Han/hun presenterer ulike typer indikatorer som trinnteller, oksygenhastighet i blodet, EKG, blodtrykk, gulv som er klatret i løpet av dagen osv. Tilretteleggeren gir noen eksempler på enheter (fysisk eller over internett).

Etter det deler han/hun gruppen inn i mindre grupper på 5-6 deltakere. Han/hun gir kartet over stedene i nærheten av skolen og ber om å finne dem ut. Gruppene skal bruke mobiltelefoner (gjerne med skrittteller) og ha dem klare når de kommer til poengene.

På stedet skal hver gruppe se Infografikk 1 med tabellen der alle fra gruppen skal skrive antall trinn som trengs for å nå stedet. De må også beregne antall kalorier som ble brent under den korte turen ved å bruke formelen i infografikken. Etter å ha fullført øvelsen, går hver gruppe tilbake til klasserommet for evaluering. 

Tips til tilretteleggeren:

* Forbered og finn enhetene på forhånd;

* Finn ut mobilappene som er tilgjengelige i landet ditt for nedlasting fra AppStore og Google Play Store, slik at deltakerne kan bruke dem under aktiviteten;

* Finn stedene som er lette å finne og samtidig minst 700-800 skritt unna klasserommet.

III EVALUERING

“Pros og Cons”

Varighet: 15 min.

Gruppestørrelse: Alle

Materialer: Tavle.

Tilretteleggeren oppsummerer kunnskapen deltakerne hadde lært i løpet av leksjonen og verdien av bærbare enheter: posisjonssporing, helse- og aktivitetssporing, utdanning og underholdning. Han/hun nevner også ulempen med bærbare enheter som dårlig sikkerhet og personvernhensyn.

Tilretteleggeren understreker følgende emner på slutten av leksjonen:

– Forebygging av sykdommer og vedlikehold av helse som fallidentifikasjon og forebygging;

– Overvåking av fysisk aktivitet og interaksjon,

– Overvåking av mental status,

– Sports medisin,

– Vektkontroll og overvåking,

– Offentlig utdanning

Til slutt skal deltakerne gjøre refleksjoner over viktighet, fordeler og ulemper for seg selv. De skal også tenke på bruken av disse enhetene av personer i ulik alder og hvor ellers enhetene kan brukes.

Tips til tilretteleggeren:

* Oppmuntre deltakerne til å definere de best egnede apparatene ved å bruke eksempler

* Sørg for at deltakerne tar tak i begge sider (pluss og minus).

IV FORMIDLING

Hjemmeaktivitet «Spor helsen din»

Varighet: 2 uker

Gruppestørrelse: Alle

Materialer: Datamaskin, internett.

Deltakerne vil bli bedt om å måle dataene hver dag (trinn, hjertefrekvens, blodtrykk). Den spesielle belastningen bør legges på målingene under den fysiske aktiviteten (hvis noen). Hver deltaker skal fylle ut tabellen med resultatene (i likhet med Infografikk 1) og beregne antall kalorier og fett som er forbrent under aktiviteten, og etter 2 uker må hver deltaker ved hjelp av læreren utarbeide en graf som viser endring i dataene i løpet av de foregående ukene. Deltakerne vil i klasserommet reflektere over viktigheten av å holde seg fysisk aktiv og hvordan apparatene har hjulpet dem til å følge opp helsetilstanden.

Tips til tilretteleggeren:

* Minn deltakerne på å fylle ut tabellen i løpet av de to ukene – be dem vise deg tabellen med dataene.

* Hjelpe deltakerne med utarbeidelse av grafene ved hjelp av Excel eller lignende verktøy.

* Grafene kunne deles på sosiale medier.

* Deltakerne kan også starte en kampanje for å bringe oppmerksomhet til problemet ved å sette mål (for eksempel det totale antallet trinn oppnådd av klassen, antall kalorier osv.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

I accept the Privacy Policy

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.