BEVISSTHET UNDER PANDEMIEN

***

Estimert varighet: 60 min. uten formidling

Mål med denne modulen: å lære hva betyr bevissthet og hvordan man kan daglig praktisere det; å reflektere over egne livsvalg og identitet; å lære hvordan å finne fred og hensikt i midten av kaos og å holde seg stille; å komme med nyttige og berikende løsninger i livet; å koble tilbake naturen; å øke kreativiteten av gruppearbeidet.

I ENERGIZER

„S.T.O.P”

Varighet: 15 min.

Gruppestørrelse: rundt 20 – 28 personer

Materialer: stort rom eller utendørs, Infografikk 1 for reflektering. 

Tilretteleggeren forklarer at denne aktiviteten vil tillate deltakerne å S.T.O.Ppe og inviterer dem til å begynne å bevege seg fritt, i sitt eget tempo i rommet eller uteområdet. Etter noen minutter ber tilretteleggeren dem å stoppe og:

– STÅ og pust. Føl deg koblet til bakken.

– VIS TILLIT til kroppen din. Se ned. Skjenn kroppen din og legg merke til eventuelle fysiske opplevelser eller følelser. Slipp eventuelle ubehagelige opplevelser, legg merke til de positive når du puster inn og ut.

– OBSERVER omgivelsene dine. Løft øynene og se hva som føles bra. Vær takknemlig for denne skjønnheten og menneskene rundt deg.

– PERSPEKTIV FORANKRING – spør deg selv hva som vises for deg og hva som er ditt neste trinn.

Deretter ber tilretteleggeren gruppen om å dele noen refleksjoner og å svare på følgende spørsmål:

– Hvordan følte du deg på øvelsen?

– Hva la du merke til (i kroppen, sinnet, omgivelsene) mens du utført det?

– Hvordan/hvorfor S.T.O.P kan være nyttig som daglig praksis?

Som oppsummering kan tilretteleggeren dele med deltakerne informasjon om bevissthet fra Infografikken 1.

Tips til tilretteleggeren:

* Sørg for at du har stor nok plass, enten innendørs eller utendørs. Det blir enda bedre å gjøre aktiviteten utendørs.

* Ikke hast prosessen. Bevissthet handler om å gripe øyeblikket.

* Denne aktiviteten kan utføres individuelt, også i form av online trening/workshop.

II HOVED AKTIVITET

«Hvor er jeg?»

Varighet: rundt 30 min.

Gruppestørrelse: rundt 30 personer

Materialer: Infografikk 2 skrives ut for hver deltaker, penner, høyttalere for å spille beroligende og avslappende musikk, romslige rom eller utendørs, noe å sitte på.

Tilretteleggeren forklarer at neste øvelsen vil være dedikert til individuell selvrefleksjon og sier:

«For å vite hvor du skal dra er det verdt å sjekke hvor du starter – hva du allerede har, hva som kan støtte deg og hva du mangler. Svært nyttig kan være å svare på spørsmål fra «Hvor er jeg?» skjema. Svar dem ved å undersøke deg selv nøye …”

Deretter deler tilretteleggeren utskrifter og gir deltakerne rundt 20 minutter til å fylle den opp.

Hun/han kan minne folk om å beholde stillheten under hele prosessen og oppmuntre dem til å finne et komfortabelt sete, lytte til favorittmusikken deres (over øretelefoner), reflekter så mye som mulig og være ærlig.

På slutten av øvelsen kan tilretteleggeren stille følgende spørsmål:

– Hvilket spørsmål viste seg å være det viktigste? Er det fra fortiden, nåtiden eller fremtiden? Hvorfor?

– Har du sett tydeligere hvor du er og hvor du vil dra?

– Etter at du har fylt ut dette skjemaet føler du det samme som før eller litt annerledes?

For å oppsummere forteller tilretteleggeren gruppen å beholde dette spørreskjemaet og komme tilbake til det av og til og observere hvordan svarene på de samme spørsmålene endres og hvordan de endrer dem selv.

Tips til tilretteleggeren:

* Husk å finn et koselig, stille sted for folk å føle seg trygt og komfortabelt.

* Minn deltakerne på at de skal jobbe i stillhet og dedikere denne tiden i sin helhet til seg selv.

* Denne aktiviteten kan også utføres individuelt, i form av online trening/workshop.

III EVALUERING

„Bevisst pandemi”

Varighet: 15 min.

Gruppestørrelse: Enhver

Materialer: Flipover, markører, fargerikt papir, datamaskin med internettilgang

Etter alle aktivitetene tilrettelegger spør deltakerne hvordan bevisste handlinger kan hjelpe til med å overleve krise eller vanskelige tider som vi alle har opplevd (og opplever) under den siste pandemien. Liten diskusjon er meget velkommen. Som oppsummering av denne og alle aktivitetene, blir deltakerne bedt om å komme med ideer om «Hvordan å bli mer bevisst i pandemitiden». Ideene – presentert som en brainstorm – er skrevet ned av tilretteleggeren på flipover.

Til slutt ber tilretteleggeren alle i gruppen å velge en person og gi dem en sterk og oppriktig klem, som ville vare for tre dype puster. Folk trenger ikke puste i ett tempo, men det vil la dem å roe ned og gi en følelse av sikkerhet.

Tips til tilretteleggeren:

* Hvis deltakerne ikke vil klemme noen fra workshopgruppen ikke tving dem. I stedet kan du foreslå å klemme et familiemedlem, en venn, et dyr eller til og med en pute (men de vil dessverre ikke puste med dem)

* Denne aktiviteten kan utføres i form av online trening/workshop.

* Du kan organisere denne øvelsen basert på disse kildene som du også kan dele med gruppen din: https://theconversation.com/practising-mindfulness-can-help-us-through-the-coronavirus-pandemic-140617;https://medicine.umich.edu/dept/psychiatry/michigan-psychiatry-resources-covid-19/adults-general-resources/mindfulness-managing-stress-during-covid-19-pandemic

IV FORMIDLING

«Terapeutisk natur»

Varighet: minst 30 min.

Gruppestørrelse: Alle/individuelt

Materialer: ingen

Tilretteleggeren oppfordrer deltakerne til å gjøre denne aktiviteten – meditasjon når de har tid og er utendørs – perfekt om det er skog eller mark, men de kan trene selv i egen bakgården eller hagen. Vandringstakten skal være veldig langsom, men rytmisk, definitivt lavere enn vanlig. Det er viktig å komme inn i egen rytmen. Pusten skal være dyp og så lang som mulig gjerne lengre enn naturlig. Mens de går, skal de se og legge merke til de minste detaljene, kjenne lukten av luften, telle hvor mange fugler som flyr i luften, vær oppmerksom på formen på grener, skyer, telle antall blomster. Hvis de finner ut at tankene går mot det som skjedde på skolen, hjemme, hva som skjedde i går, eller hva de forventer i morgen, la tankene gå bort og gå tilbake til fokuset på å være her og nå.

Gratulerer! Du ble nettopp bevisst 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

I accept the Privacy Policy

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.