* OTC MEDISIN – JO MER, JO BEDRE?

***

Estimert varighet: 60 min. uten formidling

Mål for denne modulen: å lære hva OTC-medisin er; å oppdage fenomenet polyfarmasi; å se etter naturlige alternativer til kosttilskudd eller smertestillende midler; å reflektere over egen helse og medisinsk praksis; å fremme sunne valg; å diskutere og reflektere; å øke kreativiteten og gruppearbeidet.

I ENERGIZER 

„Risikofylte piller”

Varighet: 10 min.

Gruppestørrelse: maks. 25 personer

Materialer: 5 ugjennomsiktige sekker, 255 røde brikker, 195 grønne brikker, 5 gylne brikker (du kan skjære den ut av papp), en flippover for å bergne poengsummen, markører.

Tilretteleggeren deler gruppen inn i 5 mindre grupper (med maks 5 personer). Hvert lag får 1 sekk fylt ut med 15 grønne, 15 røde og 1 gyldne brikker. Tilretteleggeren forklarer følgende:

Spillet spilles i 3 runder.

Runde 1:

Hvert medlem av laget har lov til å tegne med lukkede øyne fra 1 til 5 sjetonger samtidig. Det er opp til dem hvor mange de vil trekke, men de må huske hvilket nummer de bestemte seg for. Fargene på brikken tilsvarer poeng – for hver grønn brikke får laget 3 poeng, for gylden – 50 poeng, men for rød -3 poeng. Hensikten med spillet er å samle flest poeng. Runden avsluttes når hver person trakk sine sjetonger. Deretter teller laget poengene sine, som er skrevet ned på flippover av tilretteleggeren. Gruppen legger ikke tilbake til sekkene de allerede trukket sjetongene.

Runde 2:

Til hvert lags sekk legger tilretteleggeren til 13 grønne og 17 røde chips. Igjen, laget må bestemme om de vil risikere å ta flere sjetonger eller spille trygt å ta mindre, men samtidig kan ikke personen som tok 2 eller flere i forrige runde ta mindre – minimum er antallet de tok i 1. runde. Runden avsluttes når hver person trakk sine sjetonger. Deretter teller teamet poengene sine, som er skrevet ned på flippover av tilretteleggeren. Gruppen legger ikke tilbake til sekken allerede trukket sjetonger.

Runde 3:

Til hvert lags sekk Tilretteleggeren legger til 11 grønne og 19 røde chips. I denne runden må hver deltaker trekke 5 sjetonger. Runden avsluttes når hver person trakk sine sjetonger. Deretter teller teamet poengene sine, som er skrevet ned på flippoversikten av tilretteleggeren.

Tilretteleggeren beregner resultatene og kunngjør vinnerlaget. Deretter stilles oppfølgingsspørsmålene:

 • Hvordan følte du deg i denne aktiviteten?
 • Hvilken strategi valgte du? Å spille trygt (trekke mindre sjetonger) eller tå a en risiko?
 • Er du fornøyd med resultatet?
 • Hvis du spilte igjen, hva ville du endret?
 • Hvordan vil du assosiere dette spillet med tittelen på verkstedet vårt?
 • Hvilken likhet ser du i grønne/røde/gylne chips og piller eller kosttilskudd?
 • Hvordan ligner spillets gang livssituasjonen med å ta medisin?

Tips til tilretteleggeren:

 • Forbered sjetonger og sekker på forhånd. Sekkene trenger ikke å være store, men de må være ugjennomsiktige, slik at deltakerne ikke kan se gjennom dem. Du kan skrive ut de fargerike sjetongene på pappen og kutte dem ut. Pass på at de har samme størrelse.
 • Start hver runde når alle gruppene er klare.
 • Understrek at i dette spillet er det veldig viktig å spille rettferdig og ikke velge mens du trekker sjetonger.
 • Sjetonger representerer pillene og kosttilskuddene som er veldig populære og tilgjengelig som OTC-medisin. Fargene og punktene deres viser at vi kan ha gode produkter av høy kvalitet og basert på naturlige stoffer like godt som vi kan ha skadelige. Intensiteten av å tegne dem i hver runde står for:

– Runde 1 – hver person har innflytelse over hvor mange «piller» de vil ha/trenger.

– Runde 2 – jo mer du tar jo mer må du ta i fremtiden – dosen forblir den samme eller blir større, fordi «kroppen/sinnet» trenger mer

– Runde 3 – den siste fasen hvor du, som noen ganger i livet, ikke har valget lenger – du trenger bare å oppfylle organismens behov ved å «påføre» den maksimale mengden, som ikke alltid ender godt.

Men i livet, når du kjøper OTC-medisin, har du innflytelse og valg hva du kjøper og hvor ofte du tar det, så det er veldig viktig at du bestemmer deg godt, med tanke på sammensetning, ingredienser og potensielle konsekvenser av hvilken effekt det kan ha. har på deg. 

II HOVED AKTIVITET

„Mix og Match = Polyfarmasi ”

Varighet: ca 20 min.

Gruppestørrelse: rundt 30 personer

Materialer: flippover, markører, Infografikk 1

Tilretteleggeren starter med å stille deltakerne spørsmål om deres erfaringer og daglige praksiser knyttet til OTC-medisin

– Kjøper du ofte medisinske produkter/kosttilskudd som ikke er foreskrevet av lege?

– Hvorfor kjøper du dem?

– Har du noen gang kjøpt dem på grunn av annonsen eller andres anbefaling?

– Hva slags produkter kjøper du oftest?

– Hvor mange og hva slags dem tar du daglig?

– Har du noen gang konsultert kosttilskudd/vitaminer/smertestillende eller andre OTC-produkter med lege eller apotek?

– Er det noen potensiell fare du kan se ved å ta ulike medisiner/medisinske produkter som du bruker uten konsultasjon?

Etter den korte diskusjonen presenterer tilretteleggeren for deltakerne en kort forelesning av polyfarmasi, som et resultat av daglig inntak av ulike medisiner (foreskrevet og OTC) fra Infografikk 1.

For å avslutte aktiviteten forklarer tilretteleggeren at i Evalueringsdelen vil deltakerne aktivt skapmåter å stoppe polyfarmasi på.

Tips til tilretteleggeren:

 • Deltakerne skal føle seg frie og komfortable til å dele historiene sine, så skap en fredelig og tillitsfull atmosfære.
 • Du bør forberede informasjon om polyfarmasi på forhånd – på flippover eller digital presentasjon. Mens du gjør det, bli kjent med begrepet og noen flere artikler om polyfarmasi:

https://www.aafp.org/afp/2019/0701/p32.htmlhttps://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/polypharmacyhttps://www.freedomcareny.com/posts/what-is-polypharmacy

III EVALUERING 

„I stedet…”

Varighet: 30 min.

Gruppestørrelse: Alle

Materialer: smarttelefon, konto på sosiale medier

Som en fortsettelse av forrige aktiviteten, men samtidig oppsummeringen av hele modulen, ber tilretteleggeren hver deltaker om å reflektere over ett råd de vil gi seg selv og andre mennesker, som gjelder begrensning av å ta kosttilskudd, smertestillende og generelt medisinske produkter som ikke er nødvendige eller foreskrevet. Rådene bør høres slik ut: «I STEDET for å ta vitamin D i piller, få litt SOL», eller «Hodepine? drikk vann, pust dypt og lukt lavendel I STEDET for å ta en annen aspirin». Viktig er at deltakerne sjekker noen alternativer av tradisjonelle vitaminer, kosttilskudd eller smertestillende midler før de lager «STED-rådet». Etter at de kom med ideene sine, ber tilretteleggeren alle om å ta den opp som en veldig kort selfie-video, som de vil legge ut på sosiale medier (instagram, facebook, tie tok) med #I STEDET #startnow-pluss.

IV FORMIDLING

Aktivitet «La oss bli rene”

Varighet: maks. 60 min.

Gruppestørrelse: ingen/individuell oppgave

Materialer: medisinskap hjemme hos deg

Tilretteleggeren inviterer deltakerne til å bli med på, når som helst passer for dem, en utfordring med å rengjøre hjemmemedisinskapene deres. Rengjøring betyr å kaste ut utgåtte eller ikke lenger nødvendige medisiner – piller, sirup, kosttilskudd, bandasjer, kremer osv. samt organisere de som fortsatt kan brukes – legge dem i de mindre boksene med riktige etiketter, for eksempel: kaldt, fordøyelse, vitaminer osv. Tilretteleggeren bør minne folk om at utgått/ikke lenger nødvendig medisin kan legges i en pose på et lokalt apotek, men ikke kan kastes i en vanlig søppelbøtte. Denne aktiviteten kan være nyttig for å påpeke hvor mye unødvendig medisin de fleste av oss kjøper, og kanskje det vil være en vekker for å begrense denne praksisen og i stedet se etter mer naturlige løsninger, som sunt kosthold, sport og sosiale interaksjoner.

*OTC – Over disk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

I accept the Privacy Policy

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.