TEKNOLOGI – DIN VENN ELLER FIENDE?

*

Estimert varighet: 60 min. uten formidling

Mål for denne modulen: å lære om positive og negative sider ved teknologi; å tolke sosiale fenomener knyttet til teknologi og sosiale medier; å øke kreativiteten og gruppearbeid; å reflektere over ens sosiale medier og teknologivaner; å omfavne mulighetene for å bruke tid bortsett fra teknologi; å dele ideer og refleksjoner om den moderne verden

I ENERGIZER 

„+/-„

Varighet: 10 min.

Gruppestørrelse: hvilken som helst

Materialer: minst 1 stor terning (du kan skrive den ut og brette den herfra: https://team-cartwright.com/wp-content/uploads/2020/01/printable-dice.pdf ), som du stikker eller tegne 3 + (fordeler) og 3 – (ulemper), papir, penner.

 • Tilretteleggeren forklarer at denne aktiviteten vil tillate deltakerne å reflektere over lyse og mørke sider ved bruk av teknologi og vil introdusere dem til temaet for workshops. Ved større gruppe deler tilretteleggeren deltakerne inn i mindre (maks. 10 personer, min. 5). Hvert lag får én stor terning (den kan skrives ut og brettes, eller når du bruker en annen, kan du feste papir på sidene med tegn + og -). Deltakerne setter seg på gulvet i liten sirkel og en etter en kaster terningene. Avhengig av hva de kaster, sier de positiv eller negativ effekt av teknologi. En person fra hver gruppe skal skrive ned alle refleksjonene. Etter minst 2 runder avslutter tilretteleggeren spillet og gruppene blir bedt om å dele det de skrev ned.
 •  
 • Deretter oppsummerer tilretteleggeren aktiviteten, og spør gruppen:
 • – Var det vanskelig å komme med ideene?
 • – Hvilke aspekter – positive eller negative var mer? Hvordan tenker du hvorfor?
 • – Vurderer du teknologi som nyttig eller skadelig?

Tips til tilretteleggeren:

II HOVED AKTIVITET

«En kunstkritiker – Samfunnsobservatør»

Varighet: ca 40 min.

Gruppestørrelse: rundt 30 personer

Materialer: Valgte og utskrevne bilder fra: https://www.boredpanda.com/satirical-illustrations-addiction-technology/ – vi anbefaler bilder: 1,2,4,7,8,12,13,16,26, 28,38,45; Infografikk 1 (for hver gruppe), penner, fargerike fargestifter

Tilretteleggeren deler gruppen inn i mindre team på maks. 4 personer. Hvert lag får 1 bilde og et skjema for å svare på spørsmål (vedlegg 1). Deres oppgave er å reflektere over et problem som er skildret der og diskutere det i gruppen. Som et resultat bør de fylle ut det gitte skjemaet.

Etter at gruppene er klare (om ca. 30 min.), ber tilretteleggeren dem dele arbeidet sitt.

For å avslutte aktiviteten kan tilretteleggeren stille oppfølgingsspørsmål:

 • Hva synes du om disse bildene?
 • Hva sier de om samfunnets problemer?
 • Tror du de er nøyaktige (bildene)?
 • Hvilket problem, som dukket opp på bildene, er etter din mening det viktigste?
 • Hvilket problem møter folk i din alder mest?
 • Hvordan kan vi minimere det? Hva kan du gjøre med det?

Tips til tilretteleggeren:

 • Husk å skrive ut bildene i farger.
 • Minn deltakerne på at de bør jobbe som et team og inkludere alle medlemmenes innspill.
 • Denne aktiviteten kan gjøres under forutsetning av nettbasert opplæring/workshop.

III EVALUERING

„Hva er på telefonen min?”

Varighet: 10 min.

Gruppestørrelse: Alle

Materialer: Infografikk 2 skrives ut for hver deltaker, privat smarttelefon eller nettbrett til hver deltaker

Etter alle aktivitetene inviterer tilretteleggeren deltakerne til et øyeblikks refleksjon når de fyller ut skjemaet «Min telefon – mitt speil?» (Infografikk 2). For å fullføre oppgaven må de ta en titt på smarttelefon/nettbrettene deres. På slutten kan frivillige dele svarene sine med resten av gruppen.

IV FORMIDLING

„Gi teknologien en pause”

Varighet: ca 60 min.

Gruppestørrelse: rundt 10-30 personer

Materialer: stort papir, penner, fargestifter, maling og pensler, tusjer, magasiner, saks, lim

Tilretteleggeren ber deltakerne om å lage små grupper (på 5 personer) og lage en kreativ liste over måter å bruke en dag på å IKKE BRUKE NOEN TEKNOLOGI. Poenget er at listen skal være veldig nyskapende og vise «ut av boksen»-tenkning. I tillegg til hver idé bør deltakerne lage et bilde som viser det rådet. De kan tegne, male eller lage collager. På slutten av arbeidet ber tilretteleggeren dem presentere arbeidet sitt, som senere kan vises i klasserommet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

I accept the Privacy Policy

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.