Å FORSTERKE ELLER IKKE Å FORSTERKE

**

Estimert varighet: 60 min. uten formidling

Mål for denne modulen: å danne kunnskap om energidrikker; å bli kjent med historien og sammensetningen av energidrikker; å dyrke en respektfull holdning til egen fysisk helse; å gi en ide om hvilke produkter som er mest nyttige og nødvendige for hver dag; å lære å velge de sunneste matvarene; å introdusere ernæringsreglene.

I ENERGIZER

„Vær ærlig”

Varighet: 5-7 min.

Gruppestørrelse: Enhver

Materialer: Utskrifter av Vedlegg 1. 

Tilretteleggeren får deltakernes oppmerksomhet og deler ut de ferdige utskriftene. Alle fyller ut skjemaene (5-7 min). Deretter samler tilrettelegger dem og oppsummerer svarene. Deretter skriver han/hun resultatene på tavlen der større versjon av vedlegg 1 skal henges. Tilretteleggeren ber deltakerne om å dele sine meninger om svarene. Deretter presenterer han/hun temaet for aktiviteten.

Tips til tilretteleggeren:

* Bruk produkter som hovedsakelig blir brukt av deltakerne;

* Skriv navnene på populære lokale merker som er vanlige i ditt område;

* Tilpass spørsmålene som passer for deltakernes alder. 

 II HOVED AKTIVITET

„Energizere”

Varighet: rundt 40 minutter.

Gruppestørrelse: rundt 30 personer

Materialer: Egg, kyllinglever, beger (min 8), 2 typer energidrikker (kjent i din region), vann, etylalkohol, Infographic.

Tilrettelegger gir en kort introduksjon til temaet.

Hun/han velger to deltakere og inviterer dem til å gjøre to eksperimenter:

Kylling eggehvite. De første deltakerne skal velge og skrive nummeret på 4 begeret. Etter det tar de 4 egg og skiller eggehviten fra eggeplommen og legger eggehviten i begerglass. Etter det skal de helles over eggehviten 2 energidrikker (helst kjente), vann og etylalkohol.

Ytterligere to deltakere skal velges til neste eksperiment – Kyllinglever test

De skar kyllinglever. Igjen skal de velge og skrive nummeret på alle 4 begeret. Etter det la de et stykke lever i hver. Hvert beger ble hellet med samme energidrikker, vann og etylalkohol over leverstykket.

Deretter presenterer tilrettelegger et foredrag om forskjellige hurtige og energirike produkter: Kullsyreholdige og energidrikker er helt kjemiske og inneholder mye sukker, koffein og matfarger. Hurtiglaget nudler (Doshirak, Yum Yum osv.) inneholder mange krydder, skadelige tilsetningsstoffer. Usunn mat inkluderer også hurtigmat som hamburgere og pølser. Søtsaker, sjokoladebarer og andre søtsaker inneholder et stort antall kalorier med tilsetning av kjemiske produkter, fargestoffer og kjemiske smaker. Forbruket av søtsaker som inneholder en stor mengde sukker og fett fører til metabolske forstyrrelser og fedme. Tyggegummi er også skadelig for menneskekroppen.

Etter foredraget ber tilretteleggeren deltakerne om å sjekke hva som hadde skjedd med eggehviten og kyllingleverdelene.

Resultatene skal diskuteres og reflekteres. 

Tips til tilretteleggeren:

* Andre produkter kan brukes i eksperimentet (kjøtt, eggeskall o.l.)

* Hvis du har noen robuste metaller, er det også mulig å se effekten av energidrikker på dem.

* Til ofrelesning forbered presentasjon med flere eksempler og forklaring på gode og dårlige produkter som inneholder energi.

III EVALUERING

„Jeg er sterkere uten”

Varighet: 15 min.

Gruppestørrelse: Enhver

Materialer: Lysbilder med bilder av erstatninger av useriøs mat i henhold til innholdet (kakaopulver eller knuste kakaobønner, kaffe, ginseng, grønn te, turgåing, sykling).

På slutten spør tilrettelegger publikum hvem ikke burde bruke energidrikker. Deretter forklarer han/hun at energidrikker kan være nyttige i små doser, og kan ha en god effekt på kroppen når du driver med sport. Fra de tidligere øvelsene følger det at energidrikker er kontraindisert for personer med hjerte- og karsykdommer, mennesker med psykiske funksjonshemmede, som lider av hypertensjon, gravide og selvfølgelig til mennesker under 18 år. For disse kategoriene mennesker kan skaden av energidrikker være mye farligere enn for helt friske mennesker.

Tilrettelegger presenterer noen naturlige sentralstimulerende midler i stedet for energidrikker/junk food: Kakaopulver eller knuste kakaobønner, kaffe, ginseng, grønn te, turgåing, sykling eller bare tøyning kan også erstatte produktene som inneholder kjemikalier.

Diskuter av kunnskapen med deltakere og reflekter over virkningen av disse produktene.

Tips til tilretteleggeren:

* Foreslå noen daglige rutiner for hvordan du holder deg unna attraktiv useriøs mat.

* Finn interessante historier som kan brukes som eksempler.

IV SPREDNING

Hjemmeaktivitet «Undersøk kraften i naturlig energi»

Varighet: 2-3 uker

Gruppestørrelse: Enhver

Materialer: Datamaskin, internett.

Deltakerne vil bli bedt om å jobbe i grupper først for å finne ut hvilke naturprodukter som er de rikeste i energiverdien. De vil utarbeide planen for hvordan man gjør en jevnere substitusjon fra vanligvis forbrukte produkter til de naturlige. Etter to uker skal gruppene utarbeide en rapport og vise at de allerede har implementert planene sine med konkrete resultater.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

I accept the Privacy Policy

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.